Kläder för skog och mark

jaktkläderGällande jaktkläder så finns det väldigt många olika delar att tänka på för att man skall hitta något som känns helt rätt. Man skall tycka plagget är tilltalande, användbart och det skall vara gott att ha på sig. Alla dessa tre bitar är av stor vikt för att man skall hitta det plagg som man skall skaffa och innan dessa tre bitar är uppnådda så blir det oftast inga köp.

Många av de plagg som folk köper blir ofta liggandes och används inte vilket är orsaken till att man bör fundera så att de tre tidigare punkterna är uppfyllda för att slippa detta.

Jaktkläder kan vara producerade i många olika textilier och modeller, det finns både bomull, GoreTex och billigare prasselmaterial som används av olika tillverkare på olika platser på jorden. Helt anbelangat av vad man tycker om så skiljer sig funktionen på de olika materialen något.

Tyg till exempel kan vara oljebehandlat eller naturligt och av en del olika tjocklekar medans GoreTex är GoreTex och inget annat. Polyester kan också skilja mycket mellan tålighet och det finns faktiskt polyesterjackor som är fantastiskt bra. Nästan alla material förutom rent tyg klarar t.ex. vatten, mycket regn och smuts bra men rent tyg blir fort blött och inte särskilt bekvämt att ha på sig.

Mitt egna favoritmaterial är jaktkläder av oljebehandlat tyg, dels för att man kommer undan prasseleffekten och bland annat för att jag tycker det är betydligt snyggare med impregnerat tyg.

Sedan klarar ju dom både vatten och smuts på ett oerhört bra sätt och till skillnad från Gore-Tex och Polyester har dessa jackor en väldigt lång livstid, många brukar ha sina jackor i mycket mer än 10 år och de blir bara finare ju mer åren går.

Det av vikt är att det är du som skall slita på kläderna som trivs med dom och mammas gamla ordspråk om att man skall gå sin egen väg gäller även här, köp det du själv tycker är snyggast och som du tycker om så blir du glad!