Träning är viktigare än att vara smal

TräningI dagens samhälle lägger vi allt större fokus på vår vikt vilket inte är underligt med tanke på att andelen överviktiga ökar explosionsartat i Sverige. Skräckexemplet är utan tvekan Amerikanska Samoa där över 93 procent av befolkningen är överviktiga.

Anledningen till att vi blivit så viktfixerade beror kortfattat på att övervikt på sikt resulterar i diabetes, hjärtkärlsjukdomar och flera andra livsstilsrelaterade sjukdomar. Tyvärr har vi någon gång på vägen förlorat oss i tron om att hälsa enbart handlar om vikten och vi ser därför dagligen kvällstidningar ge tips om de senaste trenderna för att gå ner i vikt.

Nyligen skrev jag om en studie där man klargjorde att vår fysiska form avgör risken för hjärtkärlsjukdomar. Genom att testa 11 049 mäns fysiska form och sedan följa dessa över 25 år så kunde man slå fast att otränade män över 65 år riskerar att drabbas dubbelt så ofta av hjärtkärl relaterade sjukdomar.

Tittar vi istället på män under 45 år så var dödsfall bland de otränade fyra gånger vanligare än hos de som var fysiskt tränade. Det räcker alltså inte enbart med att gå ner i vikt och vara smal utan människokroppen är i behov av träning för att må bra.

Vad rekommenderar jag då för träning? Det handlar inte om att kunna springa ett maraton utan att man gör något, oavsett om det är en promenad eller att spela fotboll. Jag får ofta förfrågan om vilken träning bränner mest fett men det är helt fel utgångspunkt.

Trivs man inte med sin träning så är alla lika dåliga eftersom man för eller senare slutar med den. Älskar man istället sin träning och ständigt längtar så spelar det ingen roll att man bränner några kalorier mindre eller att konditionen kunde blivit någon procent bättre med en annan träningsform.